Værgemål

Beskyttelse af personlige og økonomiske anliggender

Hvis du står i en situation, hvor en af dine nærmeste af fysiske eller mentale årsager ikke længere kan varetage sine økonomiske og/eller personlige anliggender, kan et værgemål være nødvendigt. Det kan skyldes sygdom, ulykke eller andre omstændigheder, der påvirker din evne til at træffe beslutninger på egen hånd. I sådanne tilfælde vil en anden person, kaldet en værge, træde ind for at tage beslutninger på dine vegne inden for de områder, der er omfattet af værgemålet. Disse områder kan omfatte alt fra banktransaktioner og ejendomshandler til kontakt med offentlige myndigheder.

Værgemål advokat værge København Amager Assecca Advokater værge Lasse Plambeck kontaktoplysninger kontakt

Hvad indebærer et værgemål?

Formålet med et værgemål er at beskytte dine nærmestes interesser. Det indebærer, at værgen får beføjelse til at handle på en af dine nærmestes vegne, men kun inden for de nødvendige områder. Et værgemål må ikke indeholde mere end det, der er højst nødvendigt, og det er derfor vigtigt at værgemålet tilpasses dine specifikke behov og situation. Det betyder også, at hvis situationen ændrer sig, og der ikke længere er behov for, at værgemålet dækker samme områder, så skal værgemålet enten justeres eller i visse tilfælde ophæves helt.

For at blive underlagt et værgemål, skal man enten have en sindslidelse, f.eks. i form af svær demens, være psykisk udviklingshæmmet eller på anden vis have alvorlige helbredsmæssige udfordringer. Det er dog også en betingelse, at der er et aktuelt behov for en værge, da ikke alle med de nævnte lidelser automatisk har dette behov.

Hvem kan ansøge om værgemål?

De nærmeste, såsom ægtefælle, forældre, børn eller søskende, kan ansøge om værgemål hos Familieretshuset. Udover familie og pårørende kan kommunalbestyrelsen, regionsrådet eller politidirektøren også indgive ansøgninger om værgemål. Hvis der ikke findes en passende værge blandt de nærmeste, udpeger Familieretshuset en af deres faste værge for at sikre den bedst mulige varetagelse af interesserne.

Hvad indebærer det at få frataget sin retlige handleevne?

Under et værgemål forbliver man normalvis myndig, og bevarer dermed stemmeret samt retten til at træffe beslutninger på egne vegne. I visse tilfælde kan det imidlertid være nødvendigt helt eller delvist at fratage den retslige handleevne. Det sker dog sjældent og kun i situationer, hvor nedsat funktionsevne resulterer i manglende forståelse for økonomiske spørgsmål, eller hvor misbrug af økonomi kan være skadelig for vedkommende selv.

Når den retlige handleevne begrænses, drejer det sig kun om økonomiske forhold og påvirker derved ikke de personlige anliggender. Hvis den retslige handleevne fjernes helt, vil det betyde, at man bliver umyndig og mister sin stemmeret. Selve fratagelsen af den retslige handleevne foretages af domstolene efter en grundig vurdering af vedkommendes situation og behov.

Undgå værgemål med en fremtidsfuldmagt

Med en fremtidsfuldmagt har man mulighed for at forberede sig på fremtiden ved selv at udpege en person, der skal varetage ens interesser, hvis man en dag ikke længere selv er i stand til det. Det giver kontrol over de fremtidige forhold og sikrer, at ens ønsker bliver respekteret, selv hvis man mister evnen til at handle fornuftsmæssigt. 

Former for værgemål personligt værgemål økonomisk værgemål samværgemål værge

Kontakt en specialist

Hvis du har spørgsmål vedrørende værgemål og er usikker på, om det er den rette løsning for en af dine nærmeste, er du meget velkommen til at kontakte os. Hos Assecca Advokater er advokat Lasse Plambeck udpeget som fast værge af Familieretshuset, og han besidder derfor en betydelig ekspertise inden for området. Vi står altid klar til at svare på dine spørgsmål og hjælpe dig med at beslutte, hvilken form for værgemål der vil være mest hensigtsmæssig i din og dine pårørendes specifikke situation.