Ugifte samlevende

Sådan sikrer I hinanden og jeres fremtidige rettigheder

Lever du og din partner som ugifte samlevende, er jeres samliv ikke reguleret af lovgivningen. Det betyder derfor, at I kan gå fra hinanden uden at ansøge om separation og skilsmisse, men også at I ikke har en automatisk arveret. Det kan I derfor tage stilling til på forhånd i en samlivsaftale og udvidet samlevertestamente.   

Ugifte samlevende udvidet samlevertestamente samlivsaftale advokat København Amager

Parforhold uden ægteskab

Hvis du og din partner vælger at bo sammen uden at indgå ægteskab, er det vigtigt at være opmærksom på, at I ikke er underlagt den samme lovgivningsmæssige beskyttelse som ægtepar. Det betyder, at der ikke automatisk er sikkerhed for, hvordan jeres formuer skal fordeles mellem jer, hverken i tilfælde af samlivsophævelse eller død. 

Som ugifte samlevende har I juridisk set en mere begrænset beskyttelse, da I fra et lovgivningsmæssigt perspektiv anses som individuelle personer. Går I fra hinanden, er udgangspunktet derfor, at I beholder de ejendele og aktiver, som I hver især ejer, og at I også hæfter individuelt for eventuel gæld, I har oparbejdet før og under jeres samliv.  

Normalt giver det ikke anledning til problemer i selve forholdet, men går man hver til sit efter mange år sammen, hvor der måske både er børn og sammenblandet økonomi, kan det blive svært at opdele i mit og dit, når alting pludselig ikke længere er ”vores”. Derfor er det en god idé at overveje, hvordan eventuelle fremtidige konflikter skal løses, allerede når man flytter sammen og økonomierne blandes.

Testamente for ugifte samlevende

Hvis du og din partner også ønsker at sikre hinanden i tilfælde af den enes død, er det nødvendigt at oprette et testamente. Det kan være afgørende for at bevare boligen og undgå økonomiske vanskeligheder, især hvis I har børn. Samlevende har nemlig ingen automatisk arveret ifølge arveloven. Derfor anbefales det, at I opretter et testamente, hvis I vil tilgodese hinanden i tilfælde af dødsfald.

Samlivsaftale

Som ugifte samlevende, bør I overveje at oprette en samlivsaftale. Der kan let opstå uenighed om, hvordan man skal dele de ting, man har anskaffet sig under forholdet. Diskussionen om hvem der har ret til hvad, kan forværre et i forvejen udfordret forhold. For at beskytte jer begge og undgå unødvendige konflikter, hvis I skulle gå hver til sit en dag, bør I derfor have samlivsaftale.

En samlivsaftale er et juridisk dokument, der bl.a. kan regulere, hvordan udgifterne skal fordeles, hvem der ejer hvad, hvordan I skal forholde jer omkring den fælles bolig eller bil, og hvordan I skal dele værdierne i tilfælde af, at I går fra hinanden.

Kan I ikke blive enige om delingen af jeres bolig, formue eller værdier må sagen i værste fald indbringes for skifteretten. Det kan være både tidskrævende og omkostningstungt. Derfor er det en god idé, at I indgår en skriftlig aftale på forhånd, så I har klare retningslinjer og en procedure for håndteringen i tiden efter jeres brud.

Da det kan være svært at overskue, hvad en sådan aftale skal omfatte, og hvad konsekvenserne af aftalen egentlig er, anbefaler vi, at I opsøger juridisk rådgivning.

Vi kan hjælpe jer med at udarbejde en samlivsaftale, der tager udgangspunkt i netop jeres situation. Det sikrer en skræddersyet løsning, og at I ved, hvad I præcis går ind til, hvis I beslutter jer for at afslutte forholdet. 

Ugifte samlevende udvidet samlevertestamente samlivsaftale samlivskontrakt advokat København Amager

Kontakt en specialist

For at sikre jeres rettigheder og beskyttelse af hinanden, anbefaler vi, at I opsøger juridisk rådgivning hos en advokat, der kan forklare jer om mulighederne. Hos Assecca Advokater er vi klar til at hjælpe jer med at navigere gennem de forskellige juridiske aspekter og skabe trygge rammer for jeres samliv og fremtid.