Hvis I som forældre er uenige om, hvordan samværet med jeres barn skal arrangeres, kan det blive nødvendigt at få hjælp til en formaliseret skriftlig aftale om samvær, eller at få fastsat en samværsordning via Familieretshuset eller Familieretten.
Når barnet har sin bopæl hos den ene forælder, anses den anden forælder for at være samværsforælder. Jeres barn har ret samvær med den forælder, som barnet ikke bor hos, og I har derfor et fælles ansvar for, at jeres barn har kontakt til begge forældre.
Når I som forældre ønsker at etablere en samværsaftale, har I som hovedregel mulighed for at indgå egne aftaler om, hvordan og hvornår samværet mellem barnet og den forælder, som barnet ikke bor hos, skal organiseres. Det er altid en fornuftig beslutning at formalisere aftalen på skriftligt grundlag for at sikre, at begge forældre er enige om aftalens indhold.
Vi anbefaler, at aftalen er så præcis som mulig, fordi det oftest giver anledning til mindre uenighed om, hvad I har aftalt. Derfor er det en god idé at angive år, uger, dage og klokkeslæt for, hvornår samværet skal begynde og slutte.
Herudover bør I overveje at inkludere en tvangsfuldbyrdelsesklausul i jeres samværsaftale. Klausulen fungerer som et juridisk værktøj, der kan være til hjælp, hvis en af jer skulle undlade at overholde aftalen. Tvangsfuldbyrdelsesklausulen gør det nemlig muligt for Familieretten at hjælpe med at gennemtvinge samværet, hvis en af jer ikke overholder samværsaftalen.
Hvis I som forældre ikke kan blive enige, kan I få Familieretshusets hjælp til at finde frem til en samværsordning. Hvis det ikke lykkes at blive enige om en samværsordning, vil Familieretshuset enten træffe en afgørelse eller bringe jeres sag videre til Familieretten. Familieretshuset og Familieretten tager altid udgangspunkt i, hvad der er bedst for jeres barn, når der træffes afgørelse om en samværsordning.
Hvis jeres forhold har ændret sig, kan der være behov for at ændre samværet. Hvis I som forældre selv finde frem til en anden fælles aftale om samvær, kan I altid ændre samværsaftalen- eller ordningen fastsat af Familieretshuset. Er I enige om at ændre samværet, behøver I altså ikke at kontakte Familieretshuset. Samværet skal netop altid tilpasses altid barnets bedste interesse, så det kan ændre sig over tid, hvis forholdene ændrer sig.
Er den anden forælder derimod uenig i at ændre samværet, kan du i stedet kontakte Familieretshuset for at få ændret samværet. Familieretshuset vil vurdere sagen og behandle henvendelse, hvis der er væsentlige ting omkring barnet eller jeres forhold, der har ændret sig, eller hvis de vurderer, at det er til barnets bedste at ændre samværet. Hvis ikke det er tilfældet, vil Familieretshuset afvise at behandle henvendelsen.
Familieretshuset eller Familieretten kan i særlige tilfælde afslå at fastsætte samvær. Det kan skyldes forskellige årsager såsom ustabilitet hos samværsforælderen chikane omkring forældrenes samarbejde, vold, lang tids adskillelse mellem barn og samværsforælder eller barnets eget ønske.
Samværssag
© 2025 Assecca Advokater – Designet af Aveo web&marketing