SKAL DU FÆLDE TRÆERNE I DIN NYE HAVE?

Hvis du lige er blevet boligejer og overvejer at fælde eller fjerne store træer på din ejendom for at skabe mere plads og lys i haven, er det vigtigt at være opmærksom på, at fældning af træer kan medføre betydelige konsekvenser. Det kan nemlig være en forhastet beslutning, der ikke blot påvirker ejendommens karakter, men også miljøet omkring den.

TAG DIG TID, INDEN DU BESLUTTER AT FÆLDE DINE TRÆER I HAVEN

Når du investerer i en ny bolig, kan det være fristende at fjerne eksisterende beplantning, herunder større træer. Men det kan være en god idé at tænke dig godt om, da træer har stor betydning for ejendommens karakter og miljømæssige værdi. Det kan være godt at vente mindst et år, før du beslutter dig for at rydde eller fælde træer, så du kan observere, hvordan lyset falder i haven på alle årstider.

Det kan være en god idé at opleve de forskellige årstider, før der tages stilling til, om træerne skal fjernes eller fældes. Ved at gøre dette undgår man at overse vigtige faktorer ved den nuværende beplantning, som kan observeres i haven gennem de forskellige årstider. Et træ, der måske blokerer for solen om efteråret, kan for eksempel give behagelig skygge om sommeren. Derudover kan træet muligvis have de fineste blomster om foråret.

Beskæring af træer bør også udføres med omhu, og det er vigtigt at forstå, at et træ ikke altid behøver beskæring. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt, men også her bør du have øje for træets naturlige vækst.

FORDELENE VED STORE TRÆER I BOLIGMILJØER

Fordelene ved store træer i boligmiljøer er, at de har en svalende effekt, både på grund af skygge og fordi de fordamper vand, som bruger energi dertil. I det varme sommervejr kan der være mere end 10 graders forskel mellem gader med og uden træer. Det kan derfor være en god idé at bevare og pleje eksisterende træer. Ved at have mindst ét stort træ i haven kan du sikre dig en sund og varieret have.

KLIMAFORANDRINGER OG BIODIVERSITET

Biodiversitet og klimaforandringer spiller også en rolle i beslutningen om at bevare træer. Der er en stigende bevidsthed om træernes værdi for biodiversitet og klimaet. Flere er begyndt at lave insekthoteller i haven, der kan skabe et levested for insekter samtidig med, at det kan give noget udsmykning til haven.

Det er også vigtigt at bevare gamle træer, da de er vigtige for biodiversiteten. Hvis man beskærer træerne i stedet for at fælde dem, kan man stadig lade dem ælde, uden at de bliver for høje.

Næste gang du planlægger at fjerne træer fra din nye ejendom, er det derfor en god ide at overveje fordelene ved at bevare dem, både for din have og miljøet omkring dig.