SÅDAN OPRETTER DU ET BØRNETESTAMENTE

Har du gået med tanken om at oprette et børnetestamente, men er du i tvivl om, hvordan man egentlig helt gør det, og hvordan processen foregår? Så læs med, hvor vi har samlet en lille beskrivelse af de forskellige muligheder for at oprette et juridisk gyldigt børnetestamente. 

SELVSTÆNDIGT DOKUMENT VS EN DEL AF ET SAMLET TESTAMENTE

Først og fremmest skal du tage stilling til, om du ønsker at oprette et selvstændigt dokument, eller om børnetestamentet skal indgå og være en del af et samlet ”sædvanligt” testamente, hvor du også tager stilling til det du efterlader dig i arv, hvordan arven skal fordeles og på hvilke vilkår.

I første omgang bør du derfor overveje, om du ønsker kun at oprette et børnetestamente, der tager stilling til, hvem du ønsker, skal have forældremyndigheden over dit barn, i tilfælde af dit dødsfald. Eller om du vil have ordnet det hele på én gang, ved at oprette ét samlet testamente, der både tager stilling til delen omkring dit barn, men også den arv, du efterlader dig.

Vores klare anbefaling er, at oprette børnetestamentet som en del af det samlede testamente. På den måde får du netop taget stilling til alt hvad du efterlader dig – både børn og økonomisk værdier. Samtidigt er det oftest også mere rentabelt, fordi du kan spare penge på at lave ét samlet testamentet fremfor at oprette et børnetestamente nu og så ”almindeligt” testamente på sigt. Vælger du desuden at få testamentet notarpåtegnet, slipper du i øvrigt med kun at betale retsafgiften på 300 kr. (2022) én gang frem for to, hvis du opretter børnetestamente og ”almindeligt” testamente separat.

SELVSKREVET/STANDARDSDOKUMENT VS UDARBEJDET AF EN ADVOKAT

Uanset om du beslutter dig for at oprette børnetestamentet som et selvstændigt dokument eller som en del af et samlet testamente, bør det altid formuleres juridisk korrekt og i overensstemmelse med dine ønsker.

Da der ingen lovgivningsmæssige krav er til udformningen af et juridisk gyldigt børnetestamente, vil det derfor være en god idé at opsøge rådgivning hos en advokat, som kan forklare omkring de forskellige muligheder, der er ved at oprette dokumentet, og hvilken betydning det vil få, den dag du dør.

Da der intet krav er om, at det skal være en advokat, der udarbejder dit børnetestamente eller det samlede testamente, står det dig dog frit for at skrive det helt selv eller vælge et standardiseret dokument. Du skal dog være opmærksom på, at kan få konsekvenser, hvis du går bort, og du ikke har fået formuleret dig eller krydset formularen af efter hensigten.

Vores klare anbefaling er, at du undgår egne formuleringer og standardiserede dokumenter, der ikke er tilpasset dine individuelle muligheder og ønsker. Vi anbefaler i stedet, at du bruger de nødvendige penge på at få juridisk rådgivning, så du bedst muligt kan sikre det, der er det dyrebareste i de flestes liv, nemlig dit barn.

NOTARTESTAMENTE VS VIDNETESTAMENTE

Uanset om børnetestamentet er et selvstændigt dokument eller en del af et samlet testamente i forhold til arven efter dig, kan du vælge om det skal underskrives hos notaren eller af to såkaldte vitterlighedsvidner.

Et notartestamente indebærer, at du skal et smut forbi skifteretten for at underskrive det udarbejdede testamente. Her vil en notar fra skifteretten spørge lidt ind til, hvordan arven skal fordeles , at du forstår, hvad det vil sige at oprette et testamente og at du er ved fuld fornuft. Det koster 300 kr., men til gengæld opbevarer de et eksemplar af dokumentet, så det automatisk findes frem ved din død. På den måde slipper du også for at bekymre dig om, at dit eget eksemplar af dokumentet skulle blive væk.
Hvis du ikke vil en tur forbi notaren, kan du I stedet vælge at underskrive dokumentet under tilstedeværelse af to vidner, der ikke har nogen interesse i testamentet, og som herefter også ved deres underskrift bl.a. skal erklære, at det er et testamente de bevidner samt at de er tilsted efter dit ønske og mener at du er ved dine fulde fem, sådan at du i det hele taget kan oprette et testamente.

Vælger du selv at stå for oprettelsen og underskrivningen af børnetestamentet med tilstedeværelsen af to vidner, vil det være en god idé at udlevere en kopi af dokumentet til den eller de personer, du har indsat i børnetestamentet. På den måde får vedkommende mulighed for at kunne indsende din tilkendegivelse i børnetestamentet til Familieretshuset i tilfælde af dit dødsfald.

Vores klare anbefaling er dog, at du får underskrevet børnetestamentet eller hele testamentet hos notaren. Årsagen til det er, at domstolene vil opbevare det i Centralregisteret for Testamenter, så det pr. automatik bliver fundet frem til tilfælde af din død. På den måde sikrer du, at dokumentet ikke forsvinder blandt de andre dokumenter i skuffen, eller at dem, der ligger inde med en kopi, uheldigvis skulle få smidt det ud under oprydningen eller flytningen. Desuden undgår du at være afhængig af, at det er andre, der skal give Familieretshuset besked ved at indsende en kopi af dokumentet, da det automatisk vil blive fundet frem i det centrale register.

Har du flere spørgsmål til hvordan man opretter et børnetestamente, eller har du brug for hjælp til at få udarbejdet et, er du meget velkommen til at kontakte os på tlf.nr. 6917 1999 eller pr. mail kontakt@assecca.dk for en uforpligtende drøftelse af, hvordan vi kan hjælpe dig.