KENDER DU FORSKELLEN PÅ GAVER OG ARVEFORSKUD?

Ønsker du at give en økonomisk gave til en eller flere af dine nærmeste i 2024, er der flere faktorer, som du bør være opmærksom på. Der er nemlig forskel på, om du giver gaver eller arveforskud. Derfor præsenterer vi her de nødvendige informationer, som du skal være særligt opmærksom på. 

HVAD BØR DU VIDE OM AFGIFTSFRIE GAVER I 2024? 

En gave kan beskrives som overdragelse af en genstand eller et pengebeløb, og i 2024 har du mulighed for at give op til 74.100 kr. i gave, uden at modtageren skal betale en afgift til staten, hvis modtageren er: 

  • Dine børn og stedbørn (herunder adoptivbørn) 
  • Dine børnebørn og oldebørn (herunder adoptivbørn) 
  • Dine forældre 
  • Dine stedforældre 
  • Dine bedsteforældre 
  • En person, du har haft fælles bopæl med de sidste to år, f.eks. din samlever 
  • En person, du har haft fælles bopæl med i mindst to år, men som er bosat på et plejehjem eller er flyttet i ældrebolig 
  • Plejebørn, du har boet sammen med i en sammenhængende periode på mindst fem år, og hvor opholdet hos dig begyndte, inden plejebarnet fyldte 15 år, og højst en af plejebarnets biologiske forældre har haft fælles bopæl hos dig sammen med plejebarnet.  

Herudover kan du i 2024 give dine svigerbørn op til 25.900 kr. i gave, uden at dit svigerbarn skal betale afgift. 

OBS! Vær dog opmærksom på, at man kun er svigerbarn i juridisk forstand, hvis parret (dit barn og svigerbarn) er gift.

HVAD BØR DU VIDE OM ARVEFORSKUD?  

Med et arveforskud har du mulighed for at give dine nærmeste et forskud på arven, mens du stadig er i live. Det er vigtigt at bemærke, at dine arvinger er defineret ud fra arveloven eller dit testamente. Afhængigt af din individuelle situation klassificeres dine arvinger ifølge arveloven som dine børn, ægtefælle, forældre eller søskende. I tilfælde af at du har oprettet et testamente, er det imidlertid dem, du har udpeget som modtagere af arven, der betragtes som dine retmæssige arvinger. Det vil sige, at det f.eks. ikke er muligt at give arveforskud til dine børnebørn, så længe dine børn er i live – medmindre dine børnebørn specifikt nævnes i dit testamente.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ GAVER OG ARVEFORSKUD?  

En betydelig forskel mellem gaver og arveforskud er, at gaver ikke indebærer krav om tilbagebetaling eller modregning, hvorimod et arveforskud skal modregnes i modtagerens arv. Arveforskud har således karakter af et lån. Det betyder at gaver, i modsætning til arveforskud, ikke påvirker opgørelsen af arven. Derudover er gaver ikke begrænset til arvinger, men kan derimod gives til enhver person.   

Når det kommer til beskatning, betragtes et arveforskud som en gave, uanset den relation, gavemodtageren har til dig. Derfor kan du afgiftsfrit give et arveforskud på op til 74.100 kr. Både arveforskud og gaver undergår altså den samme beskatning, hvilket betyder, at du har mulighed for at give arveforskud afgiftsfrit til den samme personkreds, som du kan give afgiftsfrie gaver til. 

 
SÅDAN KAN VI HJÆLPE DIG  

Overvejer du at give en pengegave til et familiemedlem, anbefaler vi, at du opretter et gavebrev. Det letter dokumentationen overfor Skattestyrelsen, og giver dig mulighed for at specificere, om gaven skal være særeje.  

Hvis du ønsker at give penge til et af dine børn, uden at skabe ulighed mellem dem, når arven senere skal fordeles, kan det dog være fordelagtigt at give arveforskud. 

Hos Assecca Advokater tilbyder vi hjælp med både arveforskud og udarbejdelse af gavebrev. Kontakt os på tlf.nr. 6917 1999 eller via mail på kontakt@assecca.dk for en uforpligtende drøftelse af dine muligheder, så du kan sikre, at dokumentationen er i orden.