Når man køber en fast ejendom i fællesskab med andre, er det en god idé at få udarbejdet en samejeoverenskomst, for at undgå fremtidige diskussioner vedrørende boligen. En samejeoverenskomst sikrer en klar aftale, som bl.a. bør omfatte det beløbsmæssige indskud i boligen og fordelingen af løbende udgifter. Aftalen regulerer udover selve ejerforholdet, også hvordan selve samejet skal fungere og hvordan det skal opløses.
Hvad skal I overveje?
Det er ofte lettere at blive enige om boligdispositioner, når man stadig er på god fod med hinanden. Det anbefales derfor, at man prioriterer at bruge tid på at overveje, hvilke bestemmelser der skal inddrages i aftalen. Her nogle punkter som kan indgå:
De beløbsmæssige indskud
Hvis I hver især bidrager med forskellige indskud til betaling af boligen, er det vigtigt at indskrive dette i samejeoverenskomsten. I bør derfor aftale og skrive ind hvordan forskellene skal reguleres og udbetales ved et eventuelt fremtidigt salg, så der er klarhed om, hvordan et overskud eller underskud skal fordeles.
Ved at bestemme på forhånd hvordan et eventuelt underskud ved salg af boligen skal fordeles mellem jer, kan I forhindre eventuelle fremtidige konflikter.
Fordeling af løbende udgifter og indtægter
Det er en god idé at aftale, hvordan løbende udgifter (f.eks. forsikring og ejendomsskat) og eventuelle indtægter skal fordeles. Dette sikrer, at alle parter kender deres økonomiske ansvar og andel af udgifterne på forhånd.
Udgifter til forbedringer og vedligeholdelse
Bestem, hvordan udgifter til forbedringer og vedligeholdelse af boligen skal fordeles. Dette inkluderer større renoveringsprojekter samt løbende vedligeholdelse, så der ikke opstår uenigheder om, hvem der skal betale for hvad og hvor meget.
Ophør af samejet
Det anbefales at I aftaler, hvordan samejet skal ophøre, hvis I ikke længere ønsker at eje boligen i fællesskab. Dette inkluderer regler såsom, om ophøret medfører at alle anparter skal sælge, eller hvem der eventuelt skal være berettiget til at overtage boligen.
Derudover kan det være en god idé at aftale, hvordan boligen skal sælges og hvordan provenuet skal fordeles. Dette indebærer bl.a. også en stillingtagen til hvordan prissætning af boligen skal foregå. Det skal i den forbindelse også overvejes hvordan omkostningerne i forbindelse med salg skal fordeles mellem jer.
Dette er vigtigt, da parterne ofte har modsatrettede interesser – sælger ønsker naturligvis en høj værdiansættelse, mens køber ønsker en lav værdiansættelse.
Forkøbsret og salg til tredjemand
Overvej, om der skal være en forkøbsret eller anvisningsret ved salg af boligen. Dette giver de nuværende ejere mulighed for at købe den andens andel, før den tilbydes til en tredjepart.
Bestem, hvordan et salg til en tredjemand skal foregå. Dette kan inkludere processer for at finde købere, godkendelse af salget og fordeling af salgsprovenuet.
Dødsfald
I kan eventuelt aftale, hvad der skal ske i tilfælde af, at en af jer skulle gå bort. Dette kan omfatte, hvordan den afdødes andel skal håndteres, herunder om de øvrige ejere har forkøbsret til den afdødes andel, eller om den skal sælges til tredjemand.
Professionel rådgivning
Hos Assecca Advokater kan vi hjælpe jer med at udarbejde samejeoverenskomsten. Vi vil sørge for at rådgive jer om de forskellige muligheder og drøfte de forskellige scenarier igennem, så I er bekendte med betydningen af aftalens indhold. Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at oprette en samejeoverenskomst, er du derfor meget velkommen til at kontakte os på tlf. 6917 1999 eller på mail kontakt@assecca.dk.