HAR DU SÆRLIGE ØNSKER TIL DIN AFSKED?

Har du allerede en bestemt holdning til, om du ønsker at blive kremeret eller lagt i jorden, eller om du ønsker en kirkelig, borgerlig eller ingen ceremoni overhovedet? Så kan det være en god idé at oprette en erklæring om begravelsesønsker, så du kan sikre dig, at dine ønsker bliver fulgt, den dag du går bort.

Hvordan kan jeg sikre mig, at mine ønsker bliver fulgt?

Når det skal afgøres, om afdøde skal kremeres eller begraves, vil det i første omgang altid være afdødes egne ønsker, der skal efterkommes, så længe afdøde var fyldt 15 år på dødstidspunktet. Det betyder altså, at du ene og alene kan få indflydelse på, hvordan der skal tages hånd om dit legeme, når du ikke længere er her. Har du derimod ikke tilkendegivet dit ønske, vil det være dine nærmeste pårørende, der vil stå efterladt med at træffe den svære beslutning om, hvad du mon havde ønsket dig. Er der derimod ingen af de efterladte, der fremsætter en anmodning om bisættelse eller begravelse, vil beslutningen i sidste nede havne hos en medarbejder på kommunen.

Kan jeg ikke bare skrive ønskerne i mit testamente?

Som udgangspunkt er der intet til hinder for, at du tilkendegiver dine begravelsesønsker i dit testamente. Vores anbefaling er dog, at du i stedet indskriver dine ønsker i en separat erklæring om begravelsesønsker, så du lettere har mulighed for at opdatere dem, hvis dine ønsker eller omstændigheder senere hen skulle ændre sig. Desuden er begravelsesønsker i selve testamentet ofte også en dårlig, fordi testamentet oftest først kommer frem i dagens lys, når begravelsen har fundet sted. Derfor vil det i langt de fleste tilfælde være for sent for dine efterladte at opdage og efterleve dine egne ønsker til afskeden.

Hvad er en erklæring om begravelsesønsker så?

En erklæring om begravelsesønsker er et dokument, hvor du tilkendegiver dine ønsker i forhold til din afsked. Det vil sige, at du f.eks. kan få nedskrevet dine ønsker til en begravelse eller bisættelse, om du ønsker en kirkelig ceremoni med en præst, en borgerlig ceremoni uden en præst eller slet ingen ceremoni overhovedet. Du kan også tilkendegive, om du f.eks. ønsker at blive begravet på en bestemt kirkegård, et familiegravsted, i de ukendtes grav eller om din aske skal spredes udover farvand. Desuden har du mulighed for at nedfælge navne og kontaktoplysninger på bestemte personer, du ikke ønsker at risikere blive glemt i forbindelse med invitationen til din begravelse eller bisættelse.

Du kan også fremsætte dine specifikke ønsker til ceremonien, f.eks. ønsket om en bestemt præst, bestemte sange eller salmer, der skal spilles, om du foretrækker, at kisten skal se ud på en bestemt måde, hvad der skal være af dekoration, og om dine yndlingsblomster f.eks. skal anvendes til pynt.

Der er altså mange forhold, du allerede på forhånd kan tage stilling til, og det kan derfor være en rigtig god idé at få alle dine specifikke ønsker skrevet ned i tide.

Vi kan hjælpe dig

Hos Assecca Advokater kan vi hjælpe dig med at tage stilling til, hvordan du ønsker, at din afsked skal være, ligesom vi kan udarbejde erklæring om begravelsesønsker for dig. Ønsker du at høre mere eller at få hjælp til udarbejdelsen af din erklæring om begravelsesønsker, kan du kontakte os på tlf.nr. 6917 1999 eller på mail kontakt@assecca.dk til en uforpligtende drøftelse af, hvordan vi kan hjælpe dig.