Den 1. januar 2019 trådte ordningen om behandlingstestamente i kraft. Med behandlingstestamentet kan du nu sikre, at lægerne følger dine ønsker til behandling, hvis du ikke selv er i stand til at give besked. Har du ikke registreret dine ønsker til livsforlængende behandling i et behandlingstestamente, vil lægerne som udgangspunkt gøre, hvad de kan for at holde dig i live. Behandlingstestamentet er derfor din mulighed for at få indflydelse på den sidste del af dit liv.
Den sidste tid
Nogen mennesker vil være friske helt indtil det sidste, mens andre gradvis bliver dårligere og dårligere. Den sidste tid vil altid være meget individuel fra person til person og for de fleste er den også ret så uforudsigelig, lige indtil den indtræder. Derfor kan det være en god idé at forberede sig på, hvordan man ønsker at blive behandlet i den sidste tid af livet.
I dag er det nemlig muligt at tage stilling til den sidste tid, lang tid inden den indtræder. I et behandlingstestamente er det netop blevet muligt at fravælge livsforlængende behandling, hvis man ikke ønsker det, i den sidste del af livet.
Hvad er livsforlængende behandling?
Livsforlængende behandling er behandling, hvor der ikke er udsigt til, at du bliver helbredt, er i bedring eller lindring og at behandlingen derfor udelukkende er en vis grad livsforlængelse. Det kan i princippet være alle former for behandling, du bliver tilbudt, hvis du er uhelbredeligt syg, som f.eks.:
- Respiratorbehandling,
- Sondeernæring,
- Væsketilførsel,
- Blodtrykssænkende midler ved højt blodtryk
- Insulin ved sukkersyge
- Antibiotika ved lungebetændelse
Hvornår kan jeg så oprette et behandlingstestamente?
Du kan oprette et behandlingstestamente, hvis du på forhånd har besluttet dig for, at du ikke vil have livsforlængende behandling eller genoplivning i visse situationer, hvis du en dag skulle komme i en situation, hvor du ikke længere selv er i stand til at tage stilling til behandlingen. Det kan f.eks. være i den situation, hvor du er blevet dement, og derfor ikke længere selv er i stand til at huske, hvilke ønsker du oprindeligt have til din sidste tid.
Hvad kan jeg så bestemme i et behandlingstestamente?
Behandlingstestamentet giver dig derfor mulighed for at tilkendegive dit fravalg af livsforlængende behandling i tre situationer:
- Hvis du ligger for døden og behandlingen kun vil forlænge dit liv, men ikke vil betyde, at du får det bedre eller får lindret dine smerter.
- Hvis du er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at du aldrig igen kommer til at kunne tage vare på dig selv fysisk og mentalt.
- Hvis behandlingen kan betyde, at du overlever, men lægen vurderer at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde.
Derudover har du også muligheden for at fravælge behandling med tvang for en fysisk sygdom i en situation, hvor du ikke længere selv er i stand til at tage vare på dig selv. Det gælder f.eks. smertelindrende behandling.
Skal sundhedspersonale så følge min tilkendegivelse i behandlingstestamentet?
Det korte svar er ja. Din tilkendegivelse i behandlingstestamentet er bindende for sundhedspersoner. Det betyder, at alle sundhedspersoner skal afbryde livsforlængende behandling, hvis du har ønsket det i dit behandlingstestamente, og en læge har vurderet, at du er varigt inhabil og befinder dig i en situation, der er omfattet af behandlingstestamentet.
Hvordan opretter eller ændrer jeg et behandlingstestamente?
Du kan oprette dit eget behandlingstestamente via www.sundhed.dk.
Jeg har tidligere oprettet et livstestamente – Hvad så nu?
Har du allerede oprettet et livstestamente, kan du godt vælge at beholde det. Du har også mulighed for at ændre eller tilkalde dit livstestamente, hvis du ønsker det. Det kan du gøre via www.sundhed.dk. Alternativt kan du også vælge at oprette et behandlingstestamente i stedet.
Professionel rådgivning
Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at oprette behandlingstestamentet, er du meget velkommen til at ringe til os på tlf.nr. 6917 1999 eller sende os en mail på kontakt@assecca.dk.